Дывятуго мая в Хвойныцьку

Новий твір Віри Філософ, написаний на рідній говірці присвяченій цікавій з’яві, патріотам з примусу, а можливо й більш широкому питанню ритуалізації пам’яті. Описана ситуація настільки реальна, що перед очима постають конретне місце та люди:Вічний вогонь охоронятиме КПУ.

В нывыличкуму мысти Хвойныцьк Дывятого мая святкували як звычайно. Зранку на гулици играла музыка, грымили писни, всим людём руздавали чывоны флажки. В дэсыть гудын почалося «щэсце»: пупэрыду ишли диты, вуны нысли пуртреты тых, хто вуював, после – «представители организаций» з квыткамы и вынкамы. Далий – раённэ начальство з яблунювымы квыткамы на грудюх. На автобусувы вызли трох старэньких з «иконостасом» юбилейных мыдалюв: чы то правда вуювали, чы просто в лисы з партизанамы були.. Сырыд тых, хто стуяв збоку, выдылялася бабка, ии цыилы вочы, здаецця, були ны тут, в тлумувы и баханни оркестра, а дэсь там, на вуйни. То була бабка Ганзя. Вуна ныколи ны була ветераном, шчэ дытыную вуйну бачыла: батька забыли на фронте, а матыра и сыстру немцы шчэ раний русстрыляли, за тое, шчо хлиб пыкла и в лис пырыдавала, вуна в хрышчоныи була, то и выратувалася. На пулянци и русстрыля рудню Ганзину, и ны тулько их, а шчэ мнуго людок з сыла, шчо кулу Хвойныцьку.
Пруйшов митинг. Начальство раённэ святкуваты з «иконостаснымы» ветеранамы пуихало, дыти рузбиглися, всоваючы пуртрэты учытилям, а часом просто кидаючы их пуд курчамы – «все равно классная заберет до нового Девятого мая». Баба Ганзя тыхынько пушла в свуе сыло, коб пумулитыся пырыд мугилую, а тут пучула, як двое мулудых, шчо нысли самый хурошый вынок, гувурыли; «Нужно забрать через два дня венок с могилы, отнести в контору, а то скоро 22 июня, опять его нести надо, а у нас все готово, покупать не надо».

  • 1
    Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *